ORIENTAREA PROFESIONALĂ

SCOPUL ORIENTĂRII PROFESIONALE

Scopul  principal al orientarii scolare si profesionale duce la alegerea conștientă, adecvată și liberă a profesiunii de către elevi. Aceasta alegere trebuie facuta in conformitate cu cerintele economiei si ale culturii precum si interesele, inclinatiile, aptitudinile, atitudinile, aspiratiile si idealurile elevilor.

Informarea și consilierea elevilor, conștientizarea acestora cu privire la cerințele pieței muncii, identificarea oportunităților pentru carieră, este un obiectiv major al întregului corp profesoral din Colegiul de Medicină Bălți.

În fiecare an se promovează difirite activități cu referire directă la orientarea profesională, dar și ghidarea în carieră a tinerilor.

„A FI ASISTENT MERDICAL – O NECESITATE A SECOLULUI CONTEMPORAN”

La data de 16.05.2019, în cadrul Programului de Orientare Profesională și al Proiectului, inițiat în anul 2018, cu genericul „A fi Asistent Merdical – o necesitate a secolului contemporan”, Colegiul de Medicină Bălți, a organizat vizite tematice în Liceele din Raionul Sângerei:

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și Liceul Teoretic „Olimp”.


OBIECTIVELE MAJORE ALE VIZITEI AU FOST:

  • Informarea elevilor privind metodele de acordare a ajutorului medical în caz de lipotemie, stop cardiac și pătrunderea unui corp străin în căile respiratorii;
  • Rezolvarea unui test în platforma educațională Kahoot.IT: „„Medicina” – în jurul nostru”;
  • Motivarea elevilor în alegerea specialității Asistent Medical.

„HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ – AMENINȚARE TĂCUTĂ”

O altă activitate de orientare profesională prin intermediul părimților și buneilor a fost promovată în data de 9 octombrie 2019. În incinta Colegiului de Medicină Bălți s-a desfășurat Seminarul instructiv cu genericul „Hipertensiunea arterială – amenințare tăcută”, la care au participat locuitorii din cartier.

SCOPUL PROIECTULUI – ÎNCURAJAREA COMUNICĂRII DINTRE LUCRĂTORUL MEDICAL ȘI PACIENT, URMĂRIND ELEMENTELE CHEIE: INFORMARE, EDUCARE ȘI MOTIVARE.

  • În acest context, s-a analizat prin chestionarea participanților la seminar felul în care pacienții cronici folosesc medicamentele ca metodă terapeutică și ce ar putea să îi motiveze să respecte tratamentul cu strictețe. Viitorii lucrători medicali au măsurat tensiunea arterială și nivelul glucozei în sânge fiecărui pacient.
  • Participanții au fost informați despre factorii ce influențează mărirea tensiunii arteriale, complicațiile posibile, alimentația corectă, regulile de aur în tratamentul hipertensiunii.
  • În cadrul întrunirii s-au aplicat diverse forme și metode de educație medicală: conversații cu prezentări și demonstrarea imaginilor, repartizarea buletinelor informative, instruirea pacienților în efectuarea unor deprinderi practice necesare în monitorizarea stării de sănătate: măsurarea tensiunii arteriale și glucometria.
  • La sfârșitul activității, organizatorii au informat invitații despre studiile în colegiul de mdicină Bălți, oportunitățile existente, succesele instituției, misiunea și viziunea ei. Toți invitații au primit pliante informative în scopul transmiterii informației copiilor, nepoților, rudelor (poțențiali viitori elevi ai CMB).

ZIUA UȘILOR DESCHISE

Anuаl, în luna mai, se desfășoară ziua ușilor deschise. Comisia de orienatre profesională și ghidare în carieră pregătește o agendă bine determinată cu diferite activități informative pentru vizitatori.